Özel İmalat Yük Konteyner

Özel İmalat Yük Konteyner

1950’li ABD Silahlı Kuvvetleri tarafından çelik konteynerların standardizasyonun yapılması, yük taşımacılığında bir devrimi başlatmıştır. Çelik konteynerların kullanımının yaygınlaşması, yük taşımacılığında yoğun olarak kullanılmaya başladıktan sonra, özellikle uluslar arası yük taşımacılığı büyük gelişim göstermiştir.

Yük konteynerları tipik olarak bir kapılı girişleri ile 20’ ve 40’ boyutlarında üretilirler. Bununla beraber taşınacak yükün özelliklerine göre, özel imalat yük konteynerları da üretilmektedir.

Özel İmalat Yük Konteynerlarının Çeşitleri

  • Özellikle gemi taşımacılığında, sıvı yüklerin taşınması için tasarlanan özel imalat yük konteynerları kullanılır. Konteynerın içine yerleştirilmiş bir tüp, sıvı yükleri muhafaza eder.
  • Gıda sektörünün yaygın bir ulaşım ağı vardır. Bozulma riski olan gıda ürünlerinin uzak mesafelerde taşınması için bozulmayı engelleyici özel imalat yük konteynerları kullanılır. Konteynerın içinde bulunan soğutma sistemi, taşıma aracının güç kaynağıyla beslenerek çalışır ve gıdaların güvenli taşınmasını sağlar.
  • Büyük mağazalarda ürünlerin depolanması ve sergilenmesi için tasarlanan özel imalat yük konteynerları tercih edilebilir. Raflı konteynerlar ürünler için geniş bir muhafaza alanı sağlar.
  • Afetlerde, gıda ve destek ürünlerinin saklanmasını sağlamak için kullanılan özel imalat yük konteynerları ürünlerin depolanmasını ve afet bölgesine ulaştırılmasını sağlar.
  • Tehlikeli maddelerin korunması için özel imalat yük konteynerları kullanılır. Ürünlerin dışarıyla temasını engellemek ve korumak için raflı konteynerlar fayda sağlar.
  • Özellikle limanlarda, yükün konteynerın üzerinden alınması gereken çalışmalar için kullanılan özel imalat yük konteynerlarının üstleri tasarlanmıştır. Böylelikle çalışma kolaylığı sağlanır.
  • ‘High Cube’ adı verilen özel imalat yük konteynerları daha geniş bir alan sağlayarak büyük ve ağır yüklerin taşınmasını sağlar.
  • ‘Flat Rack’ adı verilen özel imalat yük konteynerlarının sadece tabanları ve iki yanlarında duvar olur. Böylece taşınacak yükün yüksekliği için alan sağlandığı gibi yükün boşaltılması için kolaylık sağlanır.
  • ‘Collapsible Flat Rack’ adı verilen özel imalat yük konteynerlarının iki yanlarında duvarlar katlanabilmektedir. Özellikle konteyner limanlarında yapılan yükleme ve boşaltma işlemlerinde, ‘collapsible flat rack’ konteynerların katlanabilir duvarları iş kolaylığı için fayda sağlamaktadır.
  • Platform konteynerlar sıklıkla gemi taşımacılığında kullanılırlar.

Özel imalat yük konteynerların gelişmesi ve yaygınlaşması, taşınabilen ürünlerin çeşitliliğini arttırmıştır. Bununla birlikte özel imalat konteynerlar gündelik yaşamın farklı alanlarında da kendine yer bulmuştur. Ofis ve konut olarak da özel imalat konteynerlar kullanılmaktadır. Taşınabilir olmaları, kullanıcılara önemli bir esneklik sağlamaktadır. Çelik duvarlı yapıları, betonarme yapılara göre sağlam ve pratik çözümler sunmaktadır. Çeliğin geri dönüşümü ile kaynak tüketimi de kontrol edilebilmekte ve bu yüzden küresel ekonomilerde konteyner yapıların kullanımı önem kazanmaktadır. Büyük afetlerden sonra zarar gören insanların güvenli barınma ihtiyaçları için kurulan prefabrik şehirler, standart konut konteynerları ile çok sayıda insana yardım edebilmektedir. Özel tasarım konteynerlar, yardıma ihtiyacı olan grupların ihtiyaçlarına özel cevaplar cevaplar vererek, afetlerle mücadeleyi kolaylaştırabilmektedir. Bu yönüyle hükümetler konteyner yapılara giderek daha fazla önem vermekte, dünyanın birçok yerinde hazır bekleyen konteyner şehirler kurulmaktadır.

İnsan nüfusu her geçen gün artış göstermektedir. Artan nüfus ihtiyaçları da arttırıp, şekillendirmektedir. Betonarme yapılar, artan nüfusun artan ve çeşitlenen ihtiyaçlarına cevap vermek için yetersiz kalmaktadırlar. Onların pahalı, kurulumu zor ve sabit yapıları, ekonomik olarak zor bir yaşam alanı sağlamakla birlikte, ihtiyaçların çeşitliliğine göre gerekli olan esneklikten de yoksundur. Konteyner yapılar, ekonomik, kolay, taşınabilir ve sağlam fırsatlar vaat etmeye devam etmektedir. Artan ve çeşitlenen ihtiyaçlara cevap verebilecek esnekliğe sahip yapılar, geleceğimizi şekillendirmektedir.